Focusgroepen
Het leek ons enorm interessant en relevant om met ouders te spreken die een kind hebben met gedeeltelijke of volledige gehoorschade. Om zo meer achtergrondinformatie te verzamelen wat hun drijfveren zijn en waar ze vooral problemen of obstakels zijn tegengekomen.
Aan de hand van deze gesprekken in zogenoemde focusgroepen kwam vooral naar voren dat ouders ontzettend veel medische informatie te verwerken krijgen. Dat is voor mensen met een lager opleidingsniveau of een gebrek aan tijd een enorme uitdaging om te consumeren. Dit resulteert er in verschillende gezinnen in dat slechts één ouder volledig ingelicht is of in het geval van multi culturele gezinnen (met onvolledig kennis van de Nederlandse taal) geen van beide ouders de informatie begrijpt.
Een ander onderwerp waar veel ouders al pratende op kwamen was het positieve aspect van de situatie. De multomap is een goede manier van het verzamelen van cruciale informatie maar tegelijkertijd herinnert het ouders er ook aan dat hun kind “niet normaal is”. Voeg daar alle ziekenhuisbezoeken, gesprekken met de NSDSK en andere professionals aan toe en het onderwerp krijgt een enorm negatieve lading.
Brainstorm
De input die we hebben verzameld uit de focusgroepen hebben we omgezet tot een aantal kernprincipes die we als basis hebben gebruikt voor een brainstorm met alle stakeholders binnen de NSDSK.
Conceptvorming
Aan de hand van de concepten die bedacht werden tijdens de brainstorm zijn we aan de slag gegaan met het concept. Het uiteindelijke concept is een informatieve mobiele app die ouders helpt gedurende het behandeltraject en volledig afgestemd is op degene die het gebruikt. We focussen met de content voornamelijk op positiviteit, op de leuke dingen om te doen met je dove/slechthorende kind. Maar ook praktische tips komen voorbij om het leven met een pasgeboren doof/slechthorend kind nét iets eenvoudiger maakt.