En toen deed ik ...
Seksueel misbruik is ontzettend lastig te bespreken, zeker met kinderen vanaf 4 jaar die er de woorden nog niet voor hebben. Daarom is alles in de app zo ontworpen dat er veel ruimte is voor interpretatie. Het kind mag het zelf invullen: de karakters hebben geen duidelijke ethniciteit of leeftijd, en de iconen waarmee je handelingen uitvoert kunnen worden ingevuld door de speler. Zo is het 'handje' niet alleen een symbool voor iets vastpakken, maar ook voor knijpen, strelen of zelfs slaan.
Het kind heeft volledige controle
Het spel definieert niet welke seksuele ervaring 'gezond' of 'normaal' is. In plaats daarvan suggereert het dat elke seksuele relatie oké is, zolang je nee kan zeggen, als je merkt dat er grenzen overschreden worden. Op deze manier bied het spel de volledige ruimte om gesprekken en discussies te openen en kunnen deze grenzen opnieuw bekeken en aangepast worden, daar ze mogelijk afwijken van de norm.
Ontwerp voor ambiguïteit
Vil Du?! is een vrij expliciet spel. Je kunt personages uitkleden totdat ze volledig naakt zijn. De iconen zijn gebaseerd op fysieke parameters van de personages. Er is onder andere; een vagina, een penis, een hand, een tong en een mond.
Het gebruik van deze iconen kan verschillende connotaties hebben. Het is niet de game die uitlegt hoe je spel moet interpreteren, het is de speler die de betekenis geeft. Een hand op een arm kan betekenen dat je de arm streelt of aait. Het kan ook worden gebruikt om iemand te slaan of te knijpen. Deze dubbelzinnigheid nodigt spelers uit om de interacties die ze uitvoeren explicieter te maken en zich uit te drukken. Het helpt hen om in kleine stappen te verwoorden wat er is gebeurd óf wat ze wilden dat er zou gebeuren.