De voornaamste werkzaamheden van back-end development bestaan uit het maken van een CMS óf het schrijven van een API. Alles staat met elkaar in verbinding, spreekt elkaar aan, wisselt gegevens uit. Veilig én met respect voor privacy van gebruikers. Alleen experts zijn in staat om de slimste, snelste en best werkbare back-end systemen te ontwikkelen, in actuele programmeertalen. De eindgebruiker merkt daar niets van, behalve: een prettig werkend product, zoals een content management systeem dat aan alle wensen voldoet. Meer hoef je als gebruiker vaak niet te weten. Het resultaat: een goed onderhouden product, dat bestand is tegen veroudering.
Content management systemen
Apps zijn vaak dynamisch van aard. Content moet prikkelend en actueel zijn, een collectie moet worden aangevuld, er zijn nieuwe medewerkers in het team... Allerlei redenen om de inhoud van de app aan te vullen of te actualiseren. Daarvoor wil je niet aankloppen bij de softwareontwikkelaar en al zeker geen update van de app insturen op het platform, dat kost tijd / geld en eindgebruikers moeten de app updaten. Eenvoudiger is het om de app zelf te beheren. Met een kant-en-klaar content management systeem geven we onze klanten die mogelijkheid. Volledig op maat, met de onderdelen die op dat moment van belang zijn. Net zo divers als de apps zelf, zijn ook de beheersystemen talrijk: YipYip zoekt daarbij naar de best passende oplossing voor back-end development. We bouwen met enige regelmaat systemen om statistieken te ontsluiten, producten te beheren of push-notificaties te versturen.
API development
Indien er bestaande systemen zijn waarvan we gebruik moeten maken, ontwikkelen we een slimme API om hier data mee uit te wisselen en deze vervolgens te ontsluiten. Bij een business-to-business app is er vaak al een database aanwezig, die op een nieuwe manier moet worden gepresenteerd. Een app is dan een handzame versie van de data uit intelligente back-end systemen. Behalve zelf een nieuwe koppeling te maken kunnen we ook externe API’s hanteren, zoals weer-API's, product-API's of betaling-API’s. De data die deze API's vrijgeven kunnen we vervolgens verwerken in het back-end en naar de app en/of website sturen. Zo creëren we altijd een centraal punt waar data wordt opgehaald en snel naar de betreffende dragers kan worden gestuurd. Slim back-end development mag niet worden onderschat - het vormt vaak de basis van een goed doordachte, rijke en functionele applicatie of website.
Het proces van het laten maken van een app
Het back-end ontwikkelen is een essentiële stap maar vaak slechts een onderdeel van een geheel project. De uiteindelijke front-end is vaak een app. Hoe dat in zijn werk gaat? Lees meer over het proces van het laten maken van een app.