Migranten informeren over Nederland met:

Kennis Nederlandse Samenleving

.

Inburgeren in Nederland is niet eenvoudig, Nederland is een land met soms bijzondere gebruiken.

Studiemateriaal ter voorbereiding op het inburgeringsexamen

Als mensen naar Nederland willen emigreren van buiten de EU hebben ze meestal een vergunning nodig. Om daarvoor in aanmerking te komen moeten ze eerst het Basisexamen inburgering in het buitenland doen. Deze toets gaat over de Nederlandse taal en hoe de Nederlandse samenleving is opgebouwd en ingericht.

Het basisexamen inburgering in het buitenland bestaat uit drie onderdelen:

  1. Kennis van de Nederlandse Samenleving
  2. Leesvaardigheid
  3. Spreekvaardigheid

YipYip ontwikkelde samen met Cito voor het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een studiepakket in de vorm van een webapplicatie, waarmee deze doelgroep zich kan voorbereiden op het officiële inburgeringsexamen.

Het hebben van Kennis van de Nederlandse Samenleving is namelijk een essentiële stap in het inburgeren en gaat over diverse onderwerpen, van democratie en koningshuis tot en met de wijze waarop je moet solliciteren.

Over dit project

Platforms

web
mobile
ipad

Klant
Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid

Release
2025

E-Learning met digitaal lesmateriaal

Inclusief quiz elementen voor tussentijdse toetsing

Thema’s

Het lesmateriaal is opgedeeld in verschillende thema’s. Dit zijn onder andere thema’s zoals: wonen, economie & werk en inkomen. Deze thema's bestaan uit verschillende lessen die bondig en duidelijk in korte stappen wordt aangeboden (bite-sized learning).

Na het afronden van ieder thema is het mogelijk om een korte oefentoets te doorlopen. Deze kan oneindig worden gedaan en leert mensen, naast concrete inhoud tevens hoe de vraagstelling van het echte examen werkt.

Ontwikkeld door Cito

Cito ontwikkelde het digitale E-Learning / M-Learning lesmateriaal, waaruit de cursus is opgebouwd. Gebruikers krijgen in tien verschillende hoofdstukken een goed beeld van de Nederlandse samenleving. Buiten de redelijk concrete thema's zoals geschiedenis, rechtstaat en instanties wordt er ook veel aandacht besteedt aan de omgangsvormen, waarden en normen die we hanteren in Nederland en die belangrijk zijn voor toekomstige bewoners.

Quiz element

Om te toetsen of een gebruiker de juiste kennis heeft hebben we een quiz element gebouwd. Per hoofdstuk kan er worden geoefend met de zojuist geleerde lesstof. De quiz bestaat uit verschillende multiple-choice antwoorden en geeft ook duidelijke feedback bij de gegeven antwoorden (zowel bij een goed antwoord als een fout antwoord).

Als een gebruiker alle lessen en quizes heeft doorlopen kunnen alle vragen nog een keer worden gedownload zodat deze rustig kunnen worden nagelezen.

Volledig veilige en anonieme webapp

Privacy by design

Inclusieve webomgeving

Om een inclusieve omgeving te garanderen, is de web-applicatie van Kennis Nederlandse Samenleving volledig anoniem. Dit betekent dat gebruikers zonder zorgen kunnen oefenen en leren, zelfs als ze afkomstig zijn uit landen met minder liberale regimes. De applicatie maakt gebruik van lokale cookies om voortgang bij te houden, zonder enige vorm van persoonsgegevens vast te leggen.

Het is dan ook niet noodzakelijk om je als gebruiker te registreren.

Meertaligheid in webapplicaties

De web-based applicatie is beschikbaar in 36 talen.

Voor mensen die (nog) geen Nederlands spreken

Er is rekening gehouden met de grote diversiteit van gebruikers door zowel het studiemateriaal als de interface van de web-app beschikbaar te stellen in 36 verschillende talen. Dit zorgt ervoor dat iedereen, ongeacht hun moedertaal, toegang heeft tot deze waardevolle informatie.

Veel immigranten spreken immers nog geen Nederlands. Om deze reden is het van belang dat de lesstof beschikbaar is in de eigen, of ten minste een bekende taal. Dit bracht interessante uitdagingen met zich mee. Zo ondersteunen we meerdere vormen van Chinees en Cyrillisch schrift. Meerdere Arabische schriften die van rechts naar links worden gelezen, vereisen dat interface- en interactie-elementen vanuit een westers perspectief gespiegeld moeten worden. Een aantal talen bevatten kenmerkend lange woorden die niet zomaar afgebroken kunnen worden. Om de complexiteit compleet te maken houden we er rekening mee dat de gekozen taal en Nederlands door elkaar gebruikt worden.

Na onderzoek gedaan te hebbennaar de impact van de verschillende schriften op de lettertypen van de Rijksoverheid, is een structuur opgezet van verschillende zogenoemde 'fallback' lettertypes. Als karakters uit een taal ontbreken in het lettertype van de Rijksoverheid wordt automatisch het juiste lettertype met volledige ondersteuning voor de taal gekozen. Zo hebben we een bibliotheek opgebouwd met een compleet toegankelijke set karakters voor alle 36 ondersteunde talen.

Vertaling én lokalisatie

Zoals we binnen onze mobiele apps wel vaker doen houden we ook bij het digitale platform KNS niet alleen rekening met een vertaling maar ook met lokalisatie per taal. Dat houdt in dat we bijvoorbeeld ook ondersteuning bieden voor talen die van rechts-naar-links worden gelezen.

Offline beschikbare app

Middels gegenereerde PDF exports.

Studiemateriaal buiten het internet om

Toegang tot een internetverbinding is niet overal ter wereld vanzelfsprekend. Om te zorgen dat het lesmateriaal ook offline beschikbaar is kan de gebruiker via de ambasade een PDF variant opvragen. Deze kan dan op fysieke media of zelfs in print overgedragen worden.

Genereren van een PDF

Gebruikers kunnen dit echter ook zelf doen, naast de online versie van het studiemateriaal is er ook een offline optie beschikbaar via PDF's. Dit biedt flexibiliteit voor diegenen met beperkte internettoegang of voor wie liever werken zonder digitale afleidingen.

Om te zorgen dat we de PDF in alle talen ondersteunen wordt deze gegenereerd op basis van de laatste content wijzigingen. Hier voorziet de webapplicatie zelf in en zo zorgen we ervoor dat de PDF's en het actuele lesmateriaal niet kan afwijken.

Gebouwd in React

We hebben gebruik gemaakt van het JavaScript framework: React.

Voordelen van React

React is een van de populairste ontwikkelplatformen en met React kunnen we als web ontwikkelaar snel verschillende componenten ontwikkelen. De componenten zijn goed schaalbaar en volgens een moderne methode gebouwd.

Mobiele app

React biedt tevens de mogelijkheid om in de toekomst eventueel een Native app aan te bieden door gebruik te maken van het React Native platform.

WCAG 2.1 A + AA toegankelijke webapp

Conform de officiële richtlijnen van DigiToegankelijk.

Een wettelijke vereiste sinds 2020

Sinds 2020 moeten alle digitale platforms van (semi-)overheden aan de richtlijnen van WCAG 2.1 voldoen op niveau A en AA. Zo maken we het mogelijk dat iedereen – ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst, digitale vaardigheid, lichamelijke of geestelijke beperking – gebruik kan maken van mobiele apps en websites om informatie te raadplegen of diensten te gebruiken.

50% van de Nederlanders gebruikt een of meer instellingen voor toegankelijkheid

Volgens een onafhankelijk onderzoek van Stichting Appt gebruikt méér dan de helft van de Nederlanders – zo'n 9 miljoen mensen – tenminste één toegankelijkheidsinstelling op hun telefoon. Om te zorgen dat Kennis Nederlandse Samenleving bruikbaar is voor iedereen – In Nederland, maar ook in het buitenland – is er veel moeite gestoken in het voldoen van de WCAG richtlijnen. We geloven niet alleen in het conformeren aan de regels maar staan als bedrijf ook achter meer inclusiviteit in de techwereld.

Audit

Naar aanleiding van de ontwikkeling hebben we een audit laten uitvoeren door een extern bureau om te controleren of de applicatie daadwerkelijk WCAG 2.1 AA toegankelijk is verklaard.

Een WCAG 2.1 A + AA toegankelijke responsive web app

Van ondertiteling en zinsobbouw tot kleurgebruik en tekstgrootte. Alles is nagelopen in een strenge audit. We lichten uit:

1.300.000 Nederlanders

Ongeveer 1.3 miljoen Nederlanders hebben een vorm van kleurenblindheid. Het onderscheid tussen verschillende kleuren is voor deze mensen niet goed waarneembaar. Het helpt hen door niet enkel op kleuren en tinten te vertrouwen in de vormgeving, en meerdere vormen van signalen te gebruiken. Zo hebben we met slimme tools gezorgd dat de volledige interface, die ontworpen is aan de hand van de Rijkshuisstijl, volledig bruikbaar is voor mensen die moeite hebben met het onderscheiden van kleur.

Toegankelijke audio & video

Een belangrijk onderdeel van het platform zijn de educatieve video’s. Wanneer een app gebruik maakt van video en/of audio moet dit toegankelijk gemaakt worden. Video en audio dienen transcripties te krijgen die in te zien zijn in de buurt van de mediaspeler. Video dient ondertiteling te krijgen die ook weer voldoet aan de regelgevingen voor tekst en beschrijft ook eventuele belangrijke tekst die visueel in de video getoond wordt.

Voice-over ondersteuning

Mobiele telefoons, tablets en computers beschikken over een zogenaamde voorleesfunctionaliteit (voice-over) of spraakassistent die geselecteerde onderdelen uitspreekt. Deze functie wordt veel gebruikt door blinden en slechtzienden om een element op het scherm, zoals een knop, te selecteren en voor te laten lezen om erachter te komen wat er in het element geschreven staat en welke eventuele actie er aan dit element gekoppeld is. De volledige app is ontworpen en ontwikkeld om deze functies te ondersteunen zodat blinden en slechtzienden aan de slag kunnen met de content.

Waarom kiezen voor YipYip als webontwikkelaar?

  • We hebben veel ervaring met het publiceren van web applicaties voor overheden en gemeenten.
  • Apps die we in de afgelopen jaren hebben ontwikkeld voldoen allemaal aan de strenge eisen van de norm: DigiToegankelijk volgens de WCAG 2.1 richtlijn (op niveau AA). Op deze manier voldoen we aan alle Nederlandse wet- en regelgeving.
  • Bij YipYip ontwikkelen we applicaties voor iOS, Android en Web. Voor de brede doelgroep die de Nederlandse overheid bediend, namelijk 'alle burgers van Nederland' is het noodzakelijk om een universele applicatie aan te bieden.
  • We ontwikkelen niet alleen de front-end van een applicatie, maar ook alle infrastructuur eromheen die nodig is voor een goede werking, denk daarbij aan back-end ontwikkeling of DevOps en cloud-hosting.
  • YipYip is een ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerde ontwikkelaar en daar zijn we erg trots op. De certificering betekent dat we strenge internationale normen volgen voor algemene informatiebeveiliging en specifieke beveiliging van gezondheidsinformatie, waardoor onze klanten erop kunnen vertrouwen dat de gegevens van hun apps en web-applicaties veilig zijn bij ons.

Samen van jouw visie een applicatie maken?

Van webapplicaties tot mobile apps, alle software ontwikkelen we op maat.

Specifiek op zoek naar een app developer? Of juist naar een all-round partner die helpt bij een digitale transformatie? Kom gerust een keer op de koffie in Rotterdam voor een vrijblijvend gesprek! We zijn altijd enthousiast en gemotiveerd om te praten over nieuwe ideeën en concepten.

Kennis maken?