Applicaties in de cloud:

Amazon Web Services (AWS)

.

We hebben ruime ervaring met Amazon Web Services (AWS) voor het onderbrengen van onze applicaties en die van onze klanten.

Voorbeelden van AWS diensten

Of u nu een enkele VPS wil draaien in EC2 of juist een volledige dockerized applicatie wil laten opzetten in een eigen Kubernetes of ECS cluster, alles is mogelijk. Wij zorgen er voor met de juiste security groups dat de applicaties goed afgeschermd zijn van de buitenwereld en als het nodig is zorgen wij dat alle onderdelen redundant zijn. Wij hebben ruime ervaring met het opzetten en beheren van relationele databases in RDS, maar ook Elasticsearch, Redis, S3 en andere vormen van dataopslag passen wij toe voor u, volledig op maat naar wensen en behoeftes van de klant.

Elasticsearch

Een Nederlandse onderneming die zeer eenvoudige integratiemogelijkheden met AWS heeft. Elasticsearch stelt ontwikkelaars in staat om grote hoeveelheden data op te slaan, razendsnel te doorzoeken en te analyseren. Elasticsearch handelt vrijwel ieder verzoek af in miliseconden. Dat is mogelijk doordat Elasticsearch indexen maakt van de data, waardoor het sneller doorzoekbaar is dan als het puur op tekst zou zoeken.

Virtual Private cloud en Public cloud

We hebben een eigen public cloud waar we data en applicaties in kunnen draaien, maar we kunnen ook helpen om eigen virtual private cloud omgevingen op te zetten voor organisaties. Het opzetten kost dan iets meer tijd maar dan houdt u zelf de controle over wat er gebeurt in uw cloud omgeving, waar wij u graag mee helpen natuurlijk. Als wij onze eigen public cloud gebruiken kunnen we gebruik maken van een aantal shared resources om de kosten laag te houden zonder dat dit invloed heeft op de performance van de applicaties. Op deze manier is het mogelijk om goedkoop uitstekende cloud-based hosting op maat aan te bieden.

Stabiliteit in de cloud

Applicaties worden door ons in geïsoleerde Docker containers geplaatst. Dit zijn samengestelde pakketten van de software die wij op maat ontwikkelen, compleet met alle code en afhankelijkheden zodat alles in een stabiele omgeving (=container) draait. Een Docker container werkt zelfs lokaal exact hetzelfde als in de cloud. Dit maakt de schaalbaarheid zeer eenvoudig, voor extra kracht op je applicatie kun je eenvoudig nieuwe servers met dezelfde Docker containers oproepen.

Zo kunnen applicaties en servers ook eenvoudig over verschillende locaties in verschillende landen verdeeld worden. Dit maakt onze cloud oplossingen relatief ongevoelig voor storingen. Hierdoor kunnen wij u helpen te voldoen aan de hoogste standaarden voor hosting waarbij we rekening kunnen houden met rampen en calamiteiten.

Testen

Ook voor het doortesten van applicaties is dit een groot voordeel, een probleem wat ergens optreedt op een server zal zichzelf lokaal op precies dezelfde wijze presenteren.

Kubernetes (K8s)

Met Kubernetes (kortweg K8s) kunnen we Docker containers "orchestreren". Dit gaat uit van het principe dat het niet uitmaakt waar een geisoleerde Docker container draait; of dit nu AWS, Google Cloud of Microsoft Azure is. Zelfs een combinatie is mogelijk met Kubernetes.

Kubernetes draait dus bovenop Docker en zorgt ervoor dat grote groepen containers op de juiste momenten actief worden of opschalen.

Schaalbaarheid van cloud-oplossingen

Met meer dan 1,3 miljoen servers verspreid over de hele wereld heeft Amazon Web Services altijd voldoende rekenkracht beschikbaar. Door slim om te gaan met serverless oplossingen of juist door autoscaling toe te passen kunnen wij er voor zorgen dat uw applicatie altijd snel kan reageren op drukte of het uitvoeren van lastige berekening, zonder dat in rustigere periodes een dure server niets staat te doen.

Kosten van cloudoplossingen

AWS oplossingen worden vaak als duur gezien. Wij denken dat het meevalt en lichten dit ook graag voor specifieke situaties toe. Een van de redenen dat wij denken dat het meevalt is omdat er geen verlies hoeft te zijn binnen een 'pay as you grow' constructie. Als een applicatie het druk krijgt kost het meer, maar dan is er ook omzet om de extra kosten te compenseren. En tegelijkertijd hoeven we geen extra werk te verrichten als dat gebeurt, door de applicaties automatisch op (en ook neer) te laten schalen wordt er nooit te veel resources ingekocht.

Als we gebruik kunnen maken van het YipYip cluster zijn er nog meer schaalvoordelen te halen.

Vergelijking met co-located en dedicated servers

Je eigen "metal" (hardware) bezitten is een grote kostenpost om meerdere redenen; de kosten voor aanschaf zijn hoog en het kan kapot gaan, ook moet je zelf maatregelen nemen om downtime tegen te gaan door het falen van de eerdergenoemde hardware.

Daarnaast staat een groot deel van de servers wereldwijd in de avonduren niets te doen. Er is vaak weinig verkeer en de meeste organisaties werken ook niet met een wereldwijde klanten-base. Dit is tijd waar je (indirect) wel voor betaalt, zowel met een co-located server als met dedicated servers.

Als je een server gebruikt om bepaalde operaties 's nachts uit te laten voeren, staat deze ook constant overdag te draaien, vaak zonder gericht doel. Het grote voordeel van een cloud-gebaseerde oplossing zoals AWS is dat je enkel betaalt voor wat je gebruikt. Wil je in de avond 10 servers laten draaien voor een uurtje? Dan kan dat, andersom kan natuurlijk ook. Deze clusters kunnen zeer intelligent worden ingeregeld en specifiek inspelen op de wensen die er zijn.

De kosten van een server per minuut liggen uiteraard hoger dan als je vooraf een aantal maanden afneemt. Servers die altijd moeten draaien zijn eveneens vooraf in te kopen bij AWS.

Pay as you grow

De kosten kunnen net als het systeem volledig schaalbaar worden opgezet. Gebruik je weinig? Dan betaal je ook niet veel. Als er ineens een enorme hoeveelheid gebruikers naar je app of webapplicatie gaat zul je dit ook terugzien in de kosten. Ook nachtelijke synchronisatie-operaties die slechts tijdelijk veel processorkracht kosten kun je op deze manier opvangen. Je rekent deze kosten af per seconde.

Je koopt zo nooit bandbreedte en processorkracht in die verloren gaat. Dit geeft het grote voordeel dat je voorbereid zult zijn op de toekomst maar niet vanaf het startmoment al direct hoge kosten hebt. Mocht de app, het back-end of platform onverhoopt minder aanslaan dan gedacht zijn de serverkosten ook laag. Als het gebruik plotseling 'explodeert'? Geen probleem, het systeem schaalt automatisch bij.

Dedicated

Uiteraard zijn er nog kosten zoals we dit enkele jaren terug vaak deden, alsof er een dedicated server wordt gehuurd. Deze servers staan dag en nacht klaar voor enkel de applicatie die we ze toewijzen.

De kosten zijn hiervan kunnen worden vastgezet per maand (wat een voordeel kan zijn). De kosten zijn ook iets lager maar hier heb je wel potentieel verlies, als je niet 100% gebruik maakt van de servers is dat snel zonde van de gemaakte kosten. Ook is het automatisch opschalen hierin lastiger omdat je uitgaat van een vaste set aan servers en services met bijbehorende vaste maandbedragen.

We adviseren altijd per project wat de meest efficiënte en verstandige oplossing is.

Voor welke bedrijven is AWS interessant?

Amazon Web Services zijn eigenlijk voor iedere partij interessant. AWS biedt voldoende capaciteit om gigantische diensten te hosten zoals: Amazon.com, Netflix, Spotify, Twitch, WeTransfer en Airbnb. Maar ook voor kleine ondernemingen is AWS juist ontzettend interessant.

Third-party software

AWS biedt een enorm scala aan diensten. Zo beschikken ze over 'instant' installaties om alles nog eenvoudiger te maken. Van grote content management systemen als WordPress of Umbraco tot Power BI achtige applicaties en mogelijkheden om je eigen git server te draaien.

Deze diensten kosten wel iets meer dan als je alles handmatig op zou zetten maar leveren op termijn vooral een kostenbesparing in het onderhoud.

Optimale schaalbaarheid van applicaties

De reden hiervoor is dat kleine ondernemingen vaak geen grote capaciteit nodig hebben tot ze het nodig hebben (schaalbaarheid). Het ecosysteem van AWS voorziet hier volledig in, kleine servers en applicaties kosten niet veel maar het systeem kan wel eenvoudig bijschalen wanneer nodig.

Zelfs als je een relatief eenvoudige WordPress website wil draaien of een kleine webshop. En het mooiste aan het ecosysteem is dat je nergens aan vast zit, het systeem kan op ieder gewenst moment de resources weer naar beneden schalen. De kosten dalen daarmee ook.

Lagere onderhoudskosten

Ook zijn de onderhoudskosten aanzienlijk lager dan dedicated servers of co-located servers waar zowel de hardware als de software op de server flink onderhouden moet worden.

Voordelen van een applicatie hosten op Amazon Web Services (AWS)

  • Mogelijkheden om wereldwijd op te schalen tot het oneindige.
  • Amazon biedt de mogelijkheid om met allerlei third-party software te draaien.
  • Betaal enkel voor de resources die je gebruikt.
  • Opslag en dataverkeer als leidraad van de kosten zijn ouderwets, kies bij AWS op basis van de power en beschikbaarheid die een server heeft.

Cloud applicatie laten ontwikkelen of hosten?

YipYip heeft jarenlange ervaring met het opzetten van intelligente clusters, auto-scaling en complexe fail-safe mechanismes. We kunnen dan ook goed adviseren over alle mogelijkheden die de cloudoplossingen van AWS (en GCP) te bieden hebben.

Interesse

Interesse in het laten uitvoeren van amazon web services (aws)?